Islaam.nl

Islaam.nl Forum

  FAQ FAQ  Doorzoek dit Forum   Kalender   Registreren Registreren  Inloggen Inloggen

Duidelijk

 Post Reply Post Reply
Schrijver
Whatalies Bekijk dropdown
Groupie
Groupie


Lid geworden: 10 augustus 2011
Online status: Offline
Berichten: 195
Plaatsingsopties Plaatsingsopties   Quote Whatalies Quote  Post ReplyReageer Directe link naar dit bericht Onderwerp: Duidelijk
    Geplaatst op: 16 april 2012 om 15:12

Afghaanse vrouwen vrezen opmars taliban

29-11-2011 18:26 | Ab Jansen
 Mishandeld.

Mishandeld.

Soms dient de toekomst zich aan in concrete gebeurtenissen. Zo werd twee weken geleden iets duidelijk over wat Afghanistan te wachten staat zodra de buitenlandse troepen zich daar hebben teruggetrokken.

Op donderdag 10 november sleurde een groep gewapende mannen een jonge weduwe en haar dochter hun huis uit in de stad Ghazni, gelegen even ten zuiden van Kabul. Ghazni staat op de lijst van steden waar de buitenlandse coalitietroepen van ISAF de beveiliging binnenkort overdragen aan het Afghaanse leger en de politie. Dat gebeurt op een moment dat de stad onder druk staat van talibanstrijders.

Vooruitlopend daarop laten de taliban hun invloed nu al gelden, zo ervoeren deze vrouw en haar dochter. De twee werden in de tuin van hun huis vastgebonden en met zware, scherpe stenen bekogeld, net zolang ze bloedend en bewusteloos ineenzakten. Vervolgens werden ze met een machine­geweer doodgeschoten.

Eerder die week hadden religieuze leiders in de stad de bevolking ertoe opgeroepen om iedereen die ze verdachten van immoreel gedrag aan te geven. Waarop algauw de namen van de vrouw en haar dochter naar voren kwamen. Ze zouden „overspel” hebben gepleegd. Als een weduwe zich hieraan bezondigt is er ook een getrouwde man in het spel, maar over hem is niets gemeld; dat geeft te denken.

Op dezelfde dag dat deze stenigingen bekend werden, liet de Europese Unie weten af te zien van de presentatie van een film over het leven van vrouwen in het van de taliban bevrijde Afghanistan (”In-Justice: The Story of Aghan Women in Jail”). De reden? Vanuit Brussel werd gemeld dat twee vrouwen in de film gevaar zouden lopen.

Waarnemers denken dat er iets anders achter steekt: Brussel is bang dat de negatieve boodschap van de film –de positie van vrouwen in Afghanistan is nog altijd belabberd– de goede relatie met de huidige Afghaanse regering onder druk zou zetten.

De vrouwen in de film zijn nauwelijks beter af dan seksegenoten die nog –of weer– onder de taliban moeten leven. Zo kreeg een 19-jarige vrouw die was verkracht twaalf jaar celstraf „omdat ze als getrouwde vrouw seksuele gemeenschap had gehad.” Ook hier ging de dader vrijuit. Uit andere bronnen is bekend dat ongeveer de helft van de 300 tot 400 vrouwelijke gevangenen in Afghanistan vastzit vanwege „morele misdaden.” Omdat Afghanistan een door mannen gedomineerde samenleving kent, laat het zich raden hoe krom –lees: vrouwvijandig– de rechtspraak achter deze vonnissen moet zijn.

Terug naar boven
 Post Reply Post Reply

Spring naar forum Forum rechten Bekijk dropdownDeze pagina is gemaakt in 0.125 seconden.