Druk de pagina | Sluit venster

Meer nederlands bekeerlingen radicalisern

Gedrukt van: Islaam.nl Forum
Categorie: Islaam in Nederland
Forum naam: Actualiteiten
Forum beschrijving: Discussie over verschillende actualiteiten in Nederland
URL: http://www.islaam.nl/forum/forum_posts.asp?TID=5890
Gedrukt op: 29 maart 2024 om 11:53


Onderwerp: Meer nederlands bekeerlingen radicalisern
Geplaatst door: Jihad_Nafs
Onderwerp: Meer nederlands bekeerlingen radicalisern
Geplaatst op: 08 december 2005 om 05:29
Meer Nederlandse bekeerlingen radicaliseren



DEN HAAG - Niet alleen allochtone moslimjongeren, maar ook steeds meer Nederlanders die zich tot de islam hebben bekeerd, maken een individueel radicaliseringsproces door. De politie krijgt daarover veel meldingen binnen. Dat blijkt uit de derde voortgangsrapportage over terrorismebestrijding die vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Ook worden in kringen van radicale moslims "opvallend veel" informele islamitische huwelijken gesloten. Daardoor komen ook jonge vrouwen in de sfeer van extremisme terecht. Het gaat om een soort huiskamerhuwelijken, zoals die ook te zien zijn geweest bij het vermeende terreurnetwerk De Hofstadgroep. Ouders en andere familieleden zijn vaak niet op de hoogte van de ceremoni�n, die eigen voorschriften en rituelen kennen.


Prostitutie

De informele huwelijken legitimeren de seksuele omgang met elkaar, maar de relaties duren vaak niet lang. De gang van zaken is te vergelijken met praktijken zoals die zich voordoen bij loverboys, jongemannen die een relatie aanknopen met jonge meisjes en vrouwen om die vervolgens tot prostitutie te dwingen.

Onderwijs

Onder de nieuw geworven extremisten bevinden zich steeds meer hoger opgeleiden. Die trend is ook zichtbaar in het buitenland. De ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) beschikken niet over informatie waaruit blijkt dat in het hoger onderwijs in ons land sprake is van geregisseerde radicaliseringsprocessen. Wel is er aanleiding om extra alert te zijn op dergelijke processen in het onderwijs.

Samenleving

Ook premier Balkenende zei na afloop van de wekelijkse ministerraad dat alertheid geboden is in het onderwijs, maar ook rond de informele huwelijken. "Een huwelijk is een mooi iets. Maar als het gepaard gaat met motieven die niets met liefde te maken hebben, dan is er wel gevaar voor de Nederlandse samenleving. Dat is goed om onder ogen te zien", zei hij.

Nederland kent nog altijd een "substantieel" dreigingsniveau. Dat betekent dat de kans alleszins re�el is dat zich hier een terroristische aanslag zal voordoen.





Druk de pagina | Sluit venster