Druk de pagina | Sluit venster

HIV besmet

Gedrukt van: Islaam.nl Forum
Categorie: Islaam in Nederland
Forum naam: Vrouwen in Islaam
Forum beschrijving: Hoe worden vrouwen behandeld door Islaam en welke waarde en positie krijgt de vrouw in Islaam
URL: http://www.islaam.nl/forum/forum_posts.asp?TID=8912
Gedrukt op: 29 maart 2024 om 23:16


Onderwerp: HIV besmet
Geplaatst door: Whatalies
Onderwerp: HIV besmet
Geplaatst op: 26 juli 2012 om 07:46

Wie ervoor uitkomt, wordt verstoten

Eduard Padberg − 25/07/12, 15:00
© AFP. Een jong stel in Algerije. Door een campagne van de Algerijnse overheid in 2006, werd het taboe op condoomgebruik langzaam minder.

Iman wil niet zeggen hoe lang ze al besmet is. Ook wil ze niet zeggen hoe het is gebeurd. Zelfs voor een activiste die zich inzet voor de bestrijding van aids in het Midden-Oosten is het taboe om te praten over de ziekte te groot. "Aids staat gelijk aan seksueel afwijkend gedrag", vertelt Iman, een gesluierde moeder van twee die ook niet met haar achternaam in de krant wil. "Niemand wil iets met je te maken hebben."

Volgens een nieuw rapport van de Verenigde Naties (Unaids) neemt het aantal hiv-infecties in het Midden-Oosten snel toe, met 90.000 nieuwe gevallen per jaar. Door het gebrek aan behandeling is - tegen de wereldwijde trend in - ook het aantal dodelijke slachtoffers het afgelopen decennium verdubbeld.

Niet geregistreerd
In de tien onderzochte landen zijn ongeveer een half miljoen gevallen van aids geconstateerd. Vergeleken met Afrika bezuiden de Sahara is dat weinig, maar de officiële cijfers schetsen waarschijnlijk een te rooskleurig beeld van de 'dreigende epidemie' in het Midden-Oosten, omdat 'honderdduizenden gevallen niet zijn geregistreerd'.

Vooral vrouwen
Vanwege de 'complexe combinatie van sociale, economische en culturele factoren' stijgt met name het aantal geïnfecteerde vrouwen snel. Dat is volgens het rapport vooral te wijten aan de 'wijdverbreide discriminatie' van aids-patiënten en de 'culturele stigma's' waar vrouwen in de regio aan onderhevig zijn.

"Het is voor vrouwen bijna onmogelijk om ervoor uit te komen", zegt ook Iman. "Je wordt door de omgeving verstoten."

Niet alleen is de kans groot dat je je baan kwijtraakt en de buren, en soms ook familieleden, niets meer met je te maken willen hebben. "Zelfs dokters weigeren je te behandelen", vertelt Iman, die in veel ziekenhuizen de deur werd gewezen.

Hoofd in het zand
In landen als Jemen en Saoedi-Arabië, waar een peiling uitwees dat driekwart van de bevolking de totale isolatie van aidspatiënten voorstaat, wordt onder het mom van religie bij wet gediscrimineerd. Maar andere relatief liberale landen in de regio doen in de praktijk hetzelfde. "Het officiële beleid van het ministerie van gezondheidszorg in Egypte is om met geen woord over aids te reppen", vertelt Iman, die na haar eigen ervaringen besloot anderen te helpen. "Ze steken liever hun hoofd in het zand."

Gemiddeld ontvangt maar één op de tien besmette vrouwen in de regio aidsremmende medicijnen. "Het is tegenwoordig heel goed mogelijk om een normaal leven te leiden met aids", vertelt Iman, die uiteindelijk met behulp van medicijnen wist te voorkomen dat haar zoons werden besmet.

Echtgenoot ook homoseksueel actief
Het grootste deel van de besmette vrouwen is geïnfecteerd door hun echtgenoot, stelt het rapport, waarin wordt gesuggereerd dat deze mannen in veel gevallen ook homoseksueel actief zijn. "En daar wordt ook niet over gesproken", weet Iman.

In Egypte zou twee derde van de mannen hun vrouw niet informeren over hun ziekte. De onderzoekers van de VN stuitten daarnaast op een aanzienlijk aantal gevallen waarbij de man expres zijn vrouw had geïnfecteerd. "Echtgenotes zijn doorgaans de laatsten die geïnformeerd worden over de infectie van hun man", vertelt Rita Wahab, de Libanese projectleider van Mena-Rosa, een organisatie die zich inzet voor vrouwen met aids in het Midden-Oosten. "De meeste vrouwen hebben het van hun echtgenoot gekregen. Dus het argument dat ze zich onzedelijk gedragen, gaat niet op."

Geen voorlichting en preventie
Waar het vooral aan ontbreekt is voorlichting en preventie, concludeert de regionale voorzitter van Unaids, Hind Khatib Othman. "In landen als Egypte, Algerije en Tunesië weet minder dan 10 procent van de jeugd hoe aids wordt overgedragen. En op het gebruik van condooms rust in de hele regio een taboe."

Na revolutie nog gevoeliger
Dat de dreigende epidemie een halt toe wordt geroepen, wat volgens de VN 'met de juiste wil' goed mogelijk is, lijkt door de Arabische Lente moeilijker dan ooit. Vooral de opkomst van religieuze partijen baart de verschillende hulporganisaties zorgen. "We gaan de verkeerde kant op", stelt Abdoe Aboe Eila, medewerker van El-Shehab, een stichting die zich inzet voor aids-voorlichting. "We begonnen net resultaat te boeken, maar na de revolutie ligt aids nog gevoeliger dan voorheen."




Antwoorden:
Geplaatst door: Whatalies
Geplaatst op: 26 juli 2012 om 22:40
Religie maakt meer kapot dan je lief is.



Druk de pagina | Sluit venster