Islaam.nl

Islaam.nl Forum

  FAQ FAQ  Doorzoek dit Forum   Kalender   Registreren Registreren  Inloggen Inloggen

E-nummers-lijst gevraagd

 Post Reply Post Reply
Schrijver
Abd van Allah Bekijk dropdown
Newbie
Newbie


Lid geworden: 07 oktober 2005
Locatie: Nederland
Online status: Offline
Berichten: 82
Plaatsingsopties Plaatsingsopties   Quote Abd van Allah Quote  Post ReplyReageer Directe link naar dit bericht Onderwerp: E-nummers-lijst gevraagd
    Geplaatst op: 21 november 2005 om 16:01

salaam alaykum wa rahmatoelah wa barakatuhu wa magfiratuh,

heeft een van mijn broeders of zuster voor mij lijst met E-nummers welke je als moslim zijnde dient te vermijden?
djazakalah / djazakielah gayran

salaam alaykum wa rahmatulah ta'ala wa barakatuh wa magfiratuh

Terug naar boven
Salafi_Manhadj Bekijk dropdown
Newbie
Newbie


Lid geworden: 22 juni 2005
Locatie: Nederland
Online status: Offline
Berichten: 38
Plaatsingsopties Plaatsingsopties   Quote Salafi_Manhadj Quote  Post ReplyReageer Directe link naar dit bericht Geplaatst op: 23 november 2005 om 03:40

Insha Allah heb je hier wat aan

je kan ook via :http://www.voedsel.net/themas/religie.htm checken

 Halal of Haram?

Bevatten E-nummers en additieven dierlijke producten ?

Deze vraag wordt zeer regelmatig gesteld, door mensen met een geheel verschillende achtergrond, zoals vegetari�rs, veganisten, moslims, joden en andere groepen die om persoonlijke of religieuze redenen geen dierlijke producten willen/mogen eten.

Op deze pagina willen we aangeven welke E-nummers mogelijk een dierlijke oorsprong hebben. Ook producten, waarvan de naam lijkt op een dierlijk product, maar die niet van dierlijke oorsprong zijn, worden aangegeven.

Onderstaande producten kunnen dierlijke elementen bevatten. Bij een groot aantal is de oorsprong duidelijk, een aantal andere producten bevatten vetzuren, deze kunnen dierlijk of plantaardig zijn (zie onderaan de tabel).

Veganisten dienen al deze nummers te vermijden, om zeker te zijn dat ze geen dierlijk materiaal binnen krijgen. Moslims kunnen aan de hand van de oorsprong bepalen of producten geschikt zijn of niet.

E-nummer

Naam

Oorsprong

E120

Karmijn, Cochenille

Schildluizen (extractie uit gedroogde luizen)

E322

Lecithine

Soja en voor een klein percentage voor speciale doeleinden uit kippe-eieren.

430

Polyoxyethyleen-8-stearaat

Stearinezuur is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel

E431

Polyoxyethyleen (40) stearaat

Stearinezuur is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel

E432

Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monolauraat

Laurinezuur is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel

E433

Polyoxyethyleen-20-sorbitaan mono-oleaat

Oliezuur is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel

E434

Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monopalmitaat

Palmitinezuur is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel

E435

Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monostearaat

Stearinezuur is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel

E436

Polyoxyethyleen-20-sorbitaan tristearaat

Stearinezuur is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel

441 (vervallen)

Gelatine

Gemaakt uit botten en huid van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen). Door de BSE crisis tegenwoordig niet veel meer van runderen.

E470

Zouten van vetzuren

Voor vetzuren, zie opmerking onderaan tabel

E471-2

Synthetische vetten

Voor vetzuren, zie opmerking onderaan tabel

E473

Suikeresters van vetzuren

Voor vetzuren, zie opmerking onderaan tabel

E474

Suikerglyceriden

Combinatie van suiker met vetten. Voor vetzuren, zie opmerking onderaan tabel

E475

Polyglycerolesters van vetzuren

Voor vetzuren, zie opmerking onderaan tabel

E477

Propyleenglycolesters van vetzuren

Voor vetzuren, zie opmerking onderaan tabel

478

Glycerol- en polypropyleenglycolesters van melkzuur en vetzuren

Voor vetzuren, zie opmerking onderaan tabel

E479 en 479b

Thermisch verhitte sojaolie, veresterd met vetzuren

Voor vetzuren, zie opmerking onderaan tabel

E481/2

Natrium/Calcium-stearoyllactylaat

Mengsel van melkzuur en stearinezuur, een vetzuur. Voor vetzuren, zie opmerking onderaan tabel

E483

Stearyltartraat

Mengsel van wijnsteenzuur en stearinezuur, een vetzuur. Voor vetzuren, zie opmerking onderaan tabel

484

Stearylcitraat

Mengsel van citroenzuur en stearinezuur, een vetzuur. Voor vetzuren, zie opmerking onderaan tabel

E485 (vervallen)

Gelatine

Gemaakt uit botten en huid van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen). Door de BSE crisis tegenwoordig niet veel meer van runderen.

E491-5

Verbindingen van sorbitol (een plantaardige stof) met diverse vetzuren

Voor vetzuren, zie opmerking onderaan tabel

542

Beendermeel

Gemaakt uit botten van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen). Door de BSE crisis tegenwoordig niet veel meer van runderen.

E570-73

Stearinezuur en stearaten

Stearinezuur is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel

E626-29

Guanylzuur en guanylaten

Vooral gewonnen uit gist, maar voor een deel ook uit sardines of synthetisch.

E630-35

Inosinezuur en inosinaten

Vooral gewonnen uit vis en sardines. Wordt ook synthetisch gemaakt of (steeds meer) met bacterien.

E640

Glycine

Wordt gemaakt uit gelatine, dus uit botten (zie boven). Deels ook synthetisch, maar dat is duurder.

E901

Bijenwas

Gemaakt door bijen, maar bevat geen onderdelen van dieren

E904

Schellak

Uitscheidingsproduct van luizen. De luizen zelf zitten vaak opgesloten in de lak, maar het product op zich bevat geen luizen.

913

Lanoline

Een vetachtig uitscheidingsproduct van schapen (om hun wol waterafstotend te houden).

920-21

Cysteine en cystine

Gewonnen uit eiwitten, vooral uit haar (meestal paarden, maar ook koeien, mensen, varkens)

E966

Lactitol

Gemaakt uit (koe)melksuiker

1000

Cholinezuur

Uit rundergal.

E1105

Lysozym

Een eiwit uit kippe-eieren

Vetzuren.

Vetten bestaan uit glycerol en meestal 3 vetzuren. Dat geldt voor al het dierlijk en plantaardig vet. Vetten kunnen worden gesplitst in glycerol en de losse vetzuren. Deze worden gezuiverd en hieruit kunnen allerlei synthetische vetten en vetachtige stoffen gemaakt worden. Deze fungeren vaak als emulgator, waardoor het mogelijk is om vetten met water te mengen.

In het lichaam worden deze stoffen afgebroken en verwerkt als gewoon vet.

Probleem is de oorsprong van de vetzuren. Deze is niet te achterhalen in het eindproduct. Zowel dierlijke als plantaardige vetten zijn chemisch 100% identiek. De producent maakt de vetzuren meestal uit het goedkoopste vet. Dit zal in vrijwel alle gevallen plantaardig vet zijn, echter het gebruik van dierlijk vet is niet uitgesloten. En dat kan runder- of varkensvet zijn.

Als consument is het onmogelijk om vast te stellen wat de oorsprong van de vetten is. Overigens kan vaak de producent het ook niet vertellen, en met chemische analyses is het evenmin aan te tonen. Alleen de grondstofleverancier kan het vertellen, maar deze is voor de consument meestal niet te achterhalen.

Om zeker te zijn dienen alle genoemde additieven niet gebruikt te worden. Dit is de stelregel voor veganisten. Voor vegetari�rs en moslims ligt het moeilijker. De meeste vegetari�rs gaan ervan uit dat de oorsprong plantaardig is (wat ook in verreweg het grootste deel van de producten het geval zal zijn) en dat je bij een Nederlands dieet minder dan 1 gram/dag van dit soort stoffen binnen zal krijgen. De dierlijke bijdrage is dan ook nihil en vele vegetari�rs eten deze producten dus wel.

Voor moslims is het nog complexer, want al is een klein deel dierlijk, of dat weer van onreine dieren afkomstig is, is nog weer veel moeilijker vast te stellen. [op dit moment hebben we diverse moslimorganisaties de volgende vraag voorgelegd : als je als moslim onmogelijk kunt achterhalen wat de oorsprong is, mag je het dan wel of niet gebruiken ? Dit geldt speciaal voor vetzuren, omdat de kans dat het van onreine dieren afkomstig is heel erg klein is, voor cysteine E920/1 en gelatine is die kans wel re�el. We hebben hier nog geen eensluidend antwoord op gekregen, wanneer we dat krijgen zullen we het toevoegen]

Voor joden is de situatie vergelijkbaar als voor moslims, ook hier hebben we (nog) geen duidelijk antwoord van joodse organisaties gekregen.

Overige ingredi�nten die vaak gebruikt worden en van dierlijke oorsprong zijn :

Caseine en caseinaat

Een eiwit uit koemelk

Gelatine

Gemaakt uit botten en huid van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen). Door de BSE crisis tegenwoordig niet veel meer van runderen.

Lactose

Melksuiker uit koemelk

Omega-3-vetzuren

Meestal uit vis, voor een deel ook uit soja

Weipoeder

Een eiwitpoeder gemaakt uit koemelk

Overzicht van stoffen die mogelijk verwarrend werken of die elders als mogelijk dierlijk worden genoemd :

E101

Riboflavine (lactoflavine)

Wordt gemaakt mbv micro-organismen of synthetisch. Kan theoretisch uit melk gehaald worden, maar is veel te duur en wordt dus niet gedaan.

E153

Koolstof

Wordt gemaakt uit verbrand organisch materiaal. Eigenlijk altijd plantaardig (houtskool). Theoretisch ook uit verbrand vlees, maar dit wordt niet gedaan.

E161g

Canthaxanthine

Wordt gewonnen uit de cantharel (paddestoel) of synthetisch uit beta-caroteen. Vroeger wel uit veren van flamingo�s of kreeften.

236

Mierenzuur

Synthetisch. Komt wel voor in mieren, maar wordt er niet uit gewonnen.

E270

Melkzuur

Wordt door bacteri�n gemaakt uit suikers. Komt niet in melk voor, wel in yoghurt en andere zure melkproducten. Wordt gemaakt door bacteri�n die groeien op afval van de suikerindustrie. Het kan echter ook uit verzuurde melkwei gewonnen worden, maar is dan nog steeds van bacteri�le origine en niet afkomstig uit het dier zelf

E306, 307, 308

Tocoferolen (vitamine E)

Worden gewonnen uit plantaardige olie. Winning uit dierlijke olie (vis) is te duur, omdat de concentraties in die oli�n veel lager zijn dan in plantaardige olie.

E325-7

Lactaten (melkzuur-zouten)

Zie E270 hierboven.

375

Nicotinezuur (vitamine B3)

Wordt uit plantaardige bronnen of gist gemaakt. Ook synthetisch. Kan theoretisch uit lever worden gewonnen, maar dat is veel te duur.

E422

Glycerol

Bestanddeel van dierlijk en plantaardig vet. Wordt synthetisch gemaakt uit aardolie of mbv bacteri�n uit suiker.

E476

Polyglycerolpolyricinoleaat

Synthetisch vet gemaakt met ricinusolie (plantaardig)

E620-5

Natriumglutamaat en andere glutamaten

Normaal gesproken gemaakt mbv micro-organismen. Deels ook uit soja en zeewier. Theoretisch ook uit melk, eieren of ander dierlijk eiwit, maar de gehaltes zijn lager dan in soja en het is veel duurder.

E927b

Ureum

Chemisch gemaakt. Zou ook uit urine gewonnen kunnen worden, maar dat is veel lastiger.

-

Vitamine B12

Wordt gemaakt mbv micro-organismen. Kan ook uit vlees gewonnen worden, maar dat is veel te duur  en te moeilijk.

Terug naar boven
Abd van Allah Bekijk dropdown
Newbie
Newbie


Lid geworden: 07 oktober 2005
Locatie: Nederland
Online status: Offline
Berichten: 82
Plaatsingsopties Plaatsingsopties   Quote Abd van Allah Quote  Post ReplyReageer Directe link naar dit bericht Geplaatst op: 23 november 2005 om 04:55
masha Allah, djazakielah gayran oegthy, djazakielah gayran!
Terug naar boven
 Post Reply Post Reply

Spring naar forum Forum rechten Bekijk dropdown



Deze pagina is gemaakt in 0.078 seconden.