Islaam.nl

Islaam.nl Forum

  FAQ FAQ  Doorzoek dit Forum   Kalender   Registreren Registreren  Inloggen Inloggen

Leuk artikel over humor

 Post Reply Post Reply
Schrijver
Abdul-Khaliq Bekijk dropdown
Senior Member
Senior Member


Lid geworden: 07 november 2006
Locatie: Nederland
Online status: Offline
Berichten: 786
Plaatsingsopties Plaatsingsopties   Quote Abdul-Khaliq Quote  Post ReplyReageer Directe link naar dit bericht Onderwerp: Leuk artikel over humor
    Geplaatst op: 11 maart 2007 om 15:52

Salaam Alaikum,

Leuk artikel over humor in de Islam.

http://www.ad.nl/binnenland/article116679

Salaam

Mooie woorden maken nog geen goede daden!
Terug naar boven
Eelke Bekijk dropdown
Groupie
Groupie


Lid geworden: 09 mei 2005
Online status: Offline
Berichten: 283
Plaatsingsopties Plaatsingsopties   Quote Eelke Quote  Post ReplyReageer Directe link naar dit bericht Geplaatst op: 12 maart 2007 om 02:26

Juiste link:

http://www.ad.nl/binnenland/article1166791.ece

Het hele stuk:

Een lesje moslimhumor van Abdulwahid van Bommel, voor even imam van de lach. Richard Reid, bekend als schoenbomterrorist, is volgens de Amerikaanse humorist en moslim Ray Hanania om de verkeerde reden terrorist geworden.

Reid dacht dat hij in het hiernamaals 72 maagden zou krijgen, maar wist niet  dat je arabische teksten van rechts naar links leest. Het ging om 1 maagd van 72 jaar. En al die terroristen krijgen steeds dezelfde maagd, aldus Hanania.

Humor en moslims. Dat zinnetje alleen al zou een grap kunnen zijn als de vooroordelen - moslims hebben geen zelfspot en lange tenen - waarheid zouden zijn. "Maar het bestaat echt." zegt imam Abdulwahid van Bommel. Zijn nieuwe boek Valt er nog wat te lachen met die moslims staat vol met voorbeelden a la Hanania. "Moslimhumor laat zich vergelijken met joodse humor: er zit zelfspot in, de grap is afhankelijk van de context en vaak zit er een wijze gedachte achter."

Van Bommel, tot de islam bekeerde Nederlander, schreef het boek naar aanleiding van de afkeurende en gewelddadige reacties op de Deense cartoons. In televisieprogramma's weigerden gekwetste moslims naar de spottende afbeeldingen van de profeet Mohammed te kijken. Ze reageerden beledigd en voelden zich niet serieus genomen. "Maar zeg nou zelf, de afbeelding van Mohammed die aan de hemelpoort tegen de zoveelste gehavende moslimterrorist zegt dat de maagden helaas op zijn, was toch humoristisch?"

Het enige probleem, zegt Van Bommel, is dat moslims "een moeizame relatie met humor hebben als het gaat om religie of seksualiteit". Die hobbel hebben westerlingen al genomen, zegt hij "Seks, beledigende grappen, geloof. Alles behoort tot het domein van de humor. Moslims zijn nog niet zover. Vooral de  radicale moslims hebben daar middeleeuwse gedachten over. Zo werkt het dus niet."

Van Bommel vindt dat westerlingen best van moslims mogen verwachten dat ze de humor inzien van dergelijke spotprenten. "Ze hoeven het geen leuke humor te vinden. Maar haal dan je schouders op en raak niet beledigd. Doe niet zo onvolwassen"

Dat geldt ook voor radicaliserende jongeren die vanuit hun zolderkamer op websites "respect opeisen, hel en verdoemenis prediken en zichzelf overschreeuwen", vindt hij. "Heel zwart-wit en zonder zelfspot. Ze zouden  hun boodschap met een lach moeten verkondigen en andere mensen als gelijken moeten beschouwen. Dan worden ze een stuk serieuzer genomen. Het is taak van de voorhoede in de moslimwereld om ze die zelfrelativering bij te brengen."

Van Bommels verkenning van de moslimhumor uit het heden en verleden kan ook een verkwikkende werking hebben op het beeld dat westerlingen van moslims  hebben, betoogt hij. De Deense moslims die zo kwaad werden staan laag op de sociale ladder en komen uit een cultuur, waarin mensen elkaar met respect en afstandelijkheid tegemoet treden, analyseert hij. "Zij ontlenen hun identiteit voornamelijk aan hun geloof. Dat maakt ze kwetsbaar waardoor ze nu eenmaal lachen om andere grappen. Een beetje begrip kan geen kwaad."

Humor moet volgens Van Bommel als smeerolie werken tussen wij en zij en tussen gelovigen en extremisten. Zo beschrijft hij Molla Krekar, die ervan wordt verdacht dat hij met zijn beweging Ansar al-Islam banden onderhoudt met al-Qaeda. Comedienne Shabana Rehman greep hem tijdens een debat bij zijn middel en tilde hem op met de boodschap: "Een man die door een vrouw gedragen kan worden, kan geen fanaticus zijn" waarop hij dreigde met een rechtszaak. Met een lach om zichzelf had hij "een wereld kunnen winnen", vindt Van Bommel.

Groet, groet Eelke

Terug naar boven
r4mz1 Bekijk dropdown
Newbie
Newbie


Lid geworden: 16 februari 2006
Online status: Offline
Berichten: 41
Plaatsingsopties Plaatsingsopties   Quote r4mz1 Quote  Post ReplyReageer Directe link naar dit bericht Geplaatst op: 15 maart 2007 om 15:28
Allahs woorden zijn niet om mee te lachen.
Terug naar boven
Abdul-Khaliq Bekijk dropdown
Senior Member
Senior Member


Lid geworden: 07 november 2006
Locatie: Nederland
Online status: Offline
Berichten: 786
Plaatsingsopties Plaatsingsopties   Quote Abdul-Khaliq Quote  Post ReplyReageer Directe link naar dit bericht Geplaatst op: 15 maart 2007 om 15:54

Volgens mij begrijp je het artikel niet helemaal, het gaat niet om de woorden van Allah. Het gaat om humor en de mens, een groot goed in de islam. Althans dat lees ik overal. Lachen en humor zijn juist goede dingen.

Islam draagt de muslims op vriendelijk, attent, respectvol met anderen (muslim of niet-muslim) om te gaan. [13]. De bepaling van het toelaatbare voor humor, sluit daar helemaal bij aan. Zo onderscheidt Ibn Hayan twee soorten grappen: [14]

  • Enerzijds is er de humor waarin geen zonde begaan wordt en die niet leidt tot het uit elkaar drijven van mensen, die niet kwetst en niet leidt tot het verwaarlozen van het geloof. Dergelijke grappen kunnen een gespannen situatie ontmijnen, kunnen mensen die droevig zijn verlichting brengen, kunnen voor een aangename, ontspannen sfeer zorgen. Deze humor is toegestaan.
  • Anderzijds zijn er grappen die wrevel en leed, vijandigheden en verdriet veroorzaken. Dit soort grappen is niet toegestaan.

Imam Al-Nawawi maakt een gelijkaardig onderscheid en stelt dat niet humor of grappen of zich verboden is, maar wel buitensporig en persistent grappen, omdat dit "tot een verharding van het hart leidt, afleidt van de verheerlijking van God, er vaak toe leidt dat anderen zich gekwetst voelen, haat genereert, en de mensen ertoe leidt respect en waardigheid te verliezen." [15

Salaam
 

Mooie woorden maken nog geen goede daden!
Terug naar boven
 Post Reply Post Reply

Spring naar forum Forum rechten Bekijk dropdown



Deze pagina is gemaakt in 0.094 seconden.