Islaam.nl

Islaam.nl Forum

  FAQ FAQ  Doorzoek dit Forum   Kalender   Registreren Registreren  Inloggen Inloggen

HirsiAliHerkeltVrouwenrechtenGrondwetIrak

 Post Reply Post Reply
Schrijver
oegt_najiha Bekijk dropdown
Senior Member
Senior Member
Avatar

Lid geworden: 05 februari 2004
Locatie: Nederland
Online status: Offline
Berichten: 905
Plaatsingsopties Plaatsingsopties   Quote oegt_najiha Quote  Post ReplyReageer Directe link naar dit bericht Onderwerp: HirsiAliHerkeltVrouwenrechtenGrondwetIrak
    Geplaatst op: 18 augustus 2005 om 05:22

http://www.telegraaf.nl/binnenland/24205311/Hirsi_Ali_hekelt _vrouwenrechten_grondwet_Irak.html

 

Hirsi Ali hekelt vrouwenrechten grondwet Irak
RIJSWIJK - Ayaan Hirsi Ali uit scherpe kritiek op het negeren van de vrouwenrechten in de ontwerpgrondwet van Irak. Het vrije westen dat zegt op te komen voor de vrijheid en democratie van alle de Irakezen, laat dat ook nog eens zonder verzet gebeuren, schreef de VVD-politica dinsdag in een opiniestuk in The Wall Street Journal Europe.

Hamam Hamoudi, het hoofd van de commissie die deze grondwet samenstelt, weigert volgens Hirsi Ali een artikel op te nemen waarin staat dat mannen en vrouwen gelijke rechten hebben. Het westen offert de vrouwenrechten in Irak op om de nieuwe grondwet snel te kunnen invoeren, concludeert zij.

"Ik dacht dat president Bush en alle bondgenoten die de oorlog tegen Irak steunden democratie en vrijheid voor alle Irakezen wilden bereiken. Zijn Iraakse meisjes en vrouwen niet mens genoeg om deze droom te delen? Nu is er een bizarre situatie gecree�rd waarbij de vrouwen meer rechten onder het regime van Saddam Hussein hadden dan in het Irak na Saddam Hussein" , stelt Hirsi Ali vast.

Hamoudi benadrukt wel dat vrouwen volledige economische en politieke rechten in de nieuwe grondwet krijgen. Maar die kunnen in de visie van het VVD-Kamerlid teniet worden gedaan als de Shariah geldt. De Shariah geeft de moslimman complete controle over zijn vrouw en in dat geval hebben vrouwen dus weinig kans om hun politieke rechten te gebruiken, weet Hirsi Ali.

Voorbeeld van een situatie waarin vrouwen volgens Hirsi Ali ernstig benadeeld kunnen worden, is bijvoorbeeld het huwelijk. Onder de Shariah is een meisje huwbaar vanaf het moment dat ze begint te menstrueren. In landen waar de islamitische wet geldt, komen kindbruiden dan ook veel voor, schrijft Hirsi Ali. Ze vraagt zich af of degenen die de Iraakse grondwet opstellen begrijpen wat dit betekent voor het risico op miskramen, sterfte onder kraamvrouwen en kinderen.

De Shariah maakt het mannen verder mogelijk met maximaal vier vrouwen te trouwen en van een vrouw te scheiden zonder tussenkomst van een rechter. Hij hoeft allen maar te zeggen "ik scheid van je" in het bijzijn van twee mannelijke getuigen. Vrouwen wordt het daarentegen vrijwel onmogelijk gemaakt van hun man te scheiden.

Tot slot stelt Hirsi Ali dat het erfrecht op basis van de Shariah oneerlijk is: vrouwen erven maar de helft van wat hun broers erven, een echtgenote krijgt slechts een klein deel van de nalatenschap wanneer haar man sterft.

 

"En wie spreekt beter woord dan hij die mensen tot Allah uitnodigt en goede werken verricht en zegt: 'Waarlijk, ik behoor tot de Moslims'."

(Suraat el-fussielet 33)
Terug naar boven
 Post Reply Post Reply

Spring naar forum Forum rechten Bekijk dropdown



Deze pagina is gemaakt in 0.078 seconden.