Islaam.nl

Islaam.nl Forum

  FAQ FAQ  Doorzoek dit Forum   Kalender   Registreren Registreren  Inloggen Inloggen

Willekeurige god?

 Post Reply Post Reply
Schrijver
Whatalies Bekijk dropdown
Groupie
Groupie


Lid geworden: 10 augustus 2011
Online status: Offline
Berichten: 195
Plaatsingsopties Plaatsingsopties   Quote Whatalies Quote  Post ReplyReageer Directe link naar dit bericht Onderwerp: Willekeurige god?
    Geplaatst op: 17 april 2012 om 16:00

vrouwmetsluierTwee van de vijf recent ingevoerde Shariawetten in de Indonesische staat Atjeh discrimineren vrouwen. Ook zijn de wetten zodanig opgesteld dat misbruik niet uit kan blijven. De hiervoor in het leven geroepen Sharia politie ziet toe op de naleving ervan. Ze kan willekeurig mensen oppakken en vrouwen onderwerpen aan een vernederende test om hun maagdelijkheid te bepalen. Dat concludeert Human Rights Watch (HRW) die deze maand een onderzoeksrapport gepubliceerd heeft.

Atjeh, dat streeft naar onafhankelijkheid, kent een grote, goed georganiseerde Moslimgemeenschap. In een poging om deze groep tegemoet te komen besloot de Indonesische regering de Sharia in te voeren, een speciale Islamitische wetgeving. Zo is er is een wet die gokkenverbiedt. Veel wetten lijken neutraal, maar pakken in de praktijk bijzonder nadelig uit voor vrouwen. Zo mogen ongetrouwde mannen en vrouwen niet vrij met elkaar om gaan, dat is strafbaar. En er is wetgeving met betrekking tot kledingvoorschriften.

De Sharia politie, belast met het uitvoeren van de Islamitische wetgeving, grijpt de regels aan om met name vrouwen het leven zuur te maken. Als ongetrouwde mannen en vrouwen samen aangetroffen worden, lopen met name vrouwen het risico om als hoer opgepakt te worden. Ook kledingvoorschriften zijn voor vrouwen veel strenger dan voor mannen. Houden vrouwen zich niet aan de norm, dan  dan kan de Sharia politie hen aanspreken en zelfs arresteren. Dat laatste brengt vrouwen in een kwetsbare positie. HRW meldt gevallen van politieagenten die vrouwen verkrachtten op het bureau. Ook moeten ze soms een maagdelijkheidstest ondergaan.

HRW merkt op dat ook anderen dan vrouwen het slachtoffer worden van de selectieve toepassing van de wetten. Uit de onderzochte incidenten blijkt keer op keer dat vrouwen, arme mensen en jongeren bij het minste of geringste in de problemen komen. Wie man, blank en rijk is, ontspringt de dans. HRW constateert dat deze wetgeving de mensenrechten schendt. Mensen kunnen niet meer zelf bepalen met wie zij waar om willen gaan en welke kleding zij willen dragen. Bovendien zouden minderjarigen bescherming moeten krijgen, maar de Shariapolitie pakt hen net zo hard aan als volwassenen.

Terug naar boven
 Post Reply Post Reply

Spring naar forum Forum rechten Bekijk dropdown



Deze pagina is gemaakt in 0.063 seconden.