Islaam.nl

Islaam.nl Forum

  FAQ FAQ  Doorzoek dit Forum   Kalender   Registreren Registreren  Inloggen Inloggen

geleerden erfgenamen van de profeten?

 Post Reply Post Reply
Schrijver
mohammad48 Bekijk dropdown
Groupie
Groupie
Avatar

Lid geworden: 16 augustus 2011
Locatie: marocco
Online status: Offline
Berichten: 209
Plaatsingsopties Plaatsingsopties   Quote mohammad48 Quote  Post ReplyReageer Directe link naar dit bericht Onderwerp: geleerden erfgenamen van de profeten?
    Geplaatst op: 29 april 2012 om 23:38

Salaam aleikoum beste broeders en zusters,

Zijn ze in paniek geslagen, de geleerden, wegens een gebrek aan belangstelling voor hen? 
Voelen ze de dreiging van moslims die zelf op zoek gaan naar de Waarheid en daarbij op leugens stoten van de geleerden doorheen de eeuwen? 
Ze gaan alvast in het offensief !


Houdt jullie vast aan de betrouwbare geleerden en pas op voor dwalende uitnodigers!

Gepubliceerd op Sunday, 29 April 2012 17:48
Wat betreft jullie O jongeren, jullie dienen belang te hechten aan jullie zelf door ten eerste:

 

Profijtvolle kennis te leren. Richt jullie tot de geleerden in het verkrijgen van profijtvolle kennis. Of dit nou in scholen, instituten, universiteiten of moskeeën plaatsvindt. Zit bij de lessen van de geleerden die bekend staan om hun kennis ,standvastigheid, vrees voor Allah (عز و جل) en geen afwijkende gedachten en vreemde uitspraken hebben.

 

Houdt jullie vast aan de rechtschapen geleerden die het correcte pad bewandelen!

 

Leer van hen de `aqiedah (i.e. geloofsleer), kennis, manieren, gedragingen en de correcte methodiek waarmee jullie met jullie zelf en anderen kunnen omgaan. De geleerden zijn de erfgenamen van de profeten. Net zoals de jonge metgezellen van de Boodschapper (صلى الله عليه و سلم) en de geleerden vanonder de metgezellen leerden, dienen jullie van de erfgenamen van de boodschapper (صلى الله عليه و سلم) te leren (i.e. de geleerden). De erfgenamen van de Profeten zijn de gelovigen, niet de geleerden die zichzelf boven de gelovigen en naast Allah swt plaatsen!

Neem jullie kennis van degene die gekwalificeerd zijn, of dit nu in plaatsvindt in studies, het bijwonen van seminars, lezingen, preken of bij het lezen van profijtvolle boeken. (zie verder hoe ze zichzelf tegenspreken!)


Momenteel zijn er twee afwijkende manieren in het onderwijzen:

Ten eerste: het opdoen van kennis uit boeken zonder gebruik te maken van de geleerden. Want velen zijn afgedwaald hierdoor. Want hij begrijpt niet wat er in het boek staat of hij begrijpt het op een verkeerde manier omdat het niet aan hem is uitgelegd of verduidelijkt. Of het kan zijn dat de schrijver van het boek afgedwaald is in zijn denkwijze of kennis waardoor zijn boeken vol met fouten zitten. En als een onwetende jongeman dit dan leest neemt hij dit aan. Dus men dient niet alleen afhankelijk te zijn van boeken.


En ook als is het een correct boek. Je zult het boek niet op een correcte manier begrijpen. En de chawaaridj[1] zijn niet afgedwaald vanwege hun slimheid en vroomheid maar zij dwaalden af omdat zij zich afzonderden van de geleerden en op hun eigen begrip vertrouwden. En zo ook vertrouwden zij op elkaar en namen zij kennis van elkaar. Hierdoor werden zij schadelijk voor zichzelf en voor de oemmah. En in werkelijkheid is dit het resultaat wanneer men zich afzondert van de geleerden.

 

Ik adviseer jullie om jezelf bezig te houden met profijtvolle kennis onder het gezag van de geleerde. En vermijdt het spreken over mensen, roddelen, lasteren, misprijzen en bekendmakingen. Want dit is een dreigend kwaad wat de jongeren heeft opgesplitst tot groeperingen.

 

Ten tweede: er zijn bepaalde jongeren die zich alleen maar bezighouden met die persoon heeft dit gezegd, en die persoon heeft dat gezegd. Wat gaat het jou aan wat die en die heeft gezegd? Jij dient kennis op te doen zodat je de waarheid kent. Echter wanneer je mensen bekritiseert en zegt dat ze fout zijn voordat je überhaupt kennis hebt opgedaan en je bezighoudt met die heeft dit gezegd, en die heeft dat gezegd, en pas op voor deze persoon enzovoorts, dit is geen correcte methodiek!

 

Allah (جل و علا) zegt:

 

“O jullie die geloven, als een faasiq (i.e. zondaar) met een bericht komt, verifieer het dan nauwkeurig, anders treffen jullie uit onwetendheid een volk met ramp, waarna jullie spijt zouden krijgen van wat jullie deden.”[al-Hoejoeraat(49):6]

 

En hoe kan je verifiëren behalve door profijtvolle kennis op te doen bij degenen die hierom bekend staan (i.e. de geleerden). (het gaat hier niet om een gewoon bericht en het gaat hierbij steeds om iemand die al bekend staat als leugenaar. Een moslim verdenken van liegen is op zich al zondig en verboden !)

 

En wees gewaarschuwd o jongeren voor de dwalende uitnodigers, want zij zijn vandaag de dag velen. En de profeet (صلىالله عليه و سلم) heeft reeds tegen hen gewaarschuwd. Hij (صلى الله عليه و سلم) zei:
 
“Voorwaar, hetgeen ik voor mijn oemmah vrees dat zijn de dwalende uitnodigers.”[2]

 

Degenen die hen (i.e. de oemmah) leiden tot het hellevuur.
(Zij zijn van ons volk en spreken onze taal !)

 

En hij (صلى الله عليه و سلم) heeft gezegd:

 

“Voorwaar, hetgeen ik voor mijn oemmah het meest vrees is iedere hypocriet die eloquent spreekt”[3]
 
Met andere woorden: degene die welsprekend is en in staat is om twijfels te propageren en de werkelijkheid te vervalsen om dit vervolgens los te laten op de mensen.

 

En de onwetende denkt dat hij een geleerde is, en dat hij een bewijs is terwijl dit in werkelijkheid een misleiding is net zoals een fata morgana (luchtspiegeling).

 

Houdt jullie dus vast aan het opdoen van kennis! En neem het van degenen die erom bekend staan en neem geen genoegen met alleen het lezen van boeken of het luisteren naar bandjes. Want sommigen mensen hebben dit als methode genomen in het opdoen van kennis. Zo zie je dat een van hen in een boek leest of een bandje beluistert en daarna zegt: “ik heb kennis genomen van die en die persoon vanuit zijn boek of bandje.” En dit is een grote fout. Kennis wordt genomen van de geleerden. De boeken zijn er als hulpmiddel die men gebruikt samen met de geleerde waarbij hij (i.e. de geleerde) vragen kan stellen, het kan uitleggen en verduidelijking kan geven wanneer iets goed of fout is.

 


Fragment uit het boekje “Belangrijke richtlijnen voor de jongeren” wat binnenkort op ahloelhadieth.com zal verschijnen.

 

Bron: Tawdjiehaat mohimma lishabaab al-oemmah, blz. 23-28
Vertaling: Youssef aboe Safiyyah

Let dus goed op !
Wa salaam alaykoum. 
Terug naar boven
Whatalies Bekijk dropdown
Groupie
Groupie


Lid geworden: 10 augustus 2011
Online status: Offline
Berichten: 195
Plaatsingsopties Plaatsingsopties   Quote Whatalies Quote  Post ReplyReageer Directe link naar dit bericht Geplaatst op: 30 april 2012 om 21:43
Twijfel is de voorbode van wijsheid.
Terug naar boven
mohammad48 Bekijk dropdown
Groupie
Groupie
Avatar

Lid geworden: 16 augustus 2011
Locatie: marocco
Online status: Offline
Berichten: 209
Plaatsingsopties Plaatsingsopties   Quote mohammad48 Quote  Post ReplyReageer Directe link naar dit bericht Geplaatst op: 01 mei 2012 om 09:54

Al Baqarah vers 269

Hij schenkt de Wijsheid aan wie Hij wil en wie de Wijsheid is geschonken, aan hem wordt inderdaad veel goeds gegeven.
En niemand trekt er lering uit, behalve zij, die verstand hebben. 

 Tafsir al-Jalalayn : de uitleg 2/269

 يُؤْتِي الْحِكْمَةَ مَن يَشَآءُ وَمَن يُؤْتَ الْحِكْمَةَ فَقَدْ أُوتِيَ خَيْراً كَثِيراً وَمَا يَذَّكَّرُ إِلاَّ أُوْلُواْ ٱلأَلْبَابِ 

He gives wisdom, that is, the profitable knowledge that leads to [righteous] action, to whomever He will, and he who is given wisdom, has been given much good, because he will end up in perpetual bliss; yet none remembers (the tā’ of yadhdhakkar has been assimilated with the dhāl), that is to say, [none] is admonished, but the people of pith, possessors of intellects.


Maar wie trekt er nog lering uit? 
Wie heeft er nog verstand? 
Wie durft er nog nadenken?


Een doordenkertje: 
45/23. 
Hebt gij hem gezien, die zijn eigen begeerte tot zijn God maakt, en die Allah liet dwalen, ondanks zijn kennis, en wiens oren en wiens hart Hij heeft verzegeld en op wiens ogen Hij een sluier heeft gelegd? Wie zal hem buiten Allah kunnen leiden? Wilt gij dan geen lering hieruit trekken? 

52/17. 
En Wij hebben inderdaad de Koran gemakkelijk gemaakt ter vermaning. Is er iemand die er lering uit trekt? 


 Ja inderdaad, is er nog iemand die er lering uit trekt? 
Of is men zo in de ban van de geleerden die de moslims verbieden om hun verstand te gebruiken en hen verplichten om hen zonder meer te volgen? 

Oh Allaah, laat ons tot de weinigen behoren die er lering uit trekken. 
Laat ons behoren tot hen die alleen hulp aan U vragen. 
Laat ons bij hen zijn die geen helpers naast Allaah nodig hebben. Amien.






Terug naar boven
 Post Reply Post Reply

Spring naar forum Forum rechten Bekijk dropdown



Deze pagina is gemaakt in 0.078 seconden.